Historik & Regler

Historik

Organiserad rullstolstennis infördes 1976 i USA av Brad Parks.
I dag finns det c:a 20 000 spelare i världen.
World Team Cup, motsvarande Davis Cup, var det första internationella mästerskapet i rullstolstennis. Tävlingen hölls i Los Angeles 1985.
Sverige har deltagit med ett herrlag i World Team Cup sedan 1990. Vid tävlingen i Polen 2003, samt i Sverige 2007 (då tävlingen arrangerades i SEB SALK-hallen) deltog Sverige med max antal lag; Herr-, dam-, junior- och quadlag.
2003 tog Sverige sina första medaljer genom guld i juniorkassen.
Under åren 2007-2014 har Sverige tagit brons, guld, brons, guld, brons, en fjärdeplats, brons och nu senast en fjärdeplats i herrklassen.
Quad-laget tog brons 2009.

Sporten kom med på försök till Paralympics i Seoul, Korea 1988 och har sedan 1992 i Barcelona varit officiell sport vid Paralympics. Sverige har deltagit under alla år och vid Paralympics i Peking 2008 vann Sverige ett silver i herrdubbel och ett silver i quadsingel.
Vid Paralympics i London 2012 vann Sverige guld i herrdubbeln.

Mer än 50 länder är anslutna till Internationella Rullstolstennisförbundet (IWTA), som är en del av Internationella Tennisförbundet (ITF).

Första sammanträdet för Rullstolstenniskommittén i Sverige hölls i Göteborg den 2-3 november 1990 i samband med en nationell tränarträff för rullstolstennis. Samtidigt
arrangerades en tävling för både nybörjare och spelare som tränat i ungefär ett år.
Förutom deltagarna i den nybildade kommittén deltog även ett dussintal ledare från hela landet. Redan vid starten beslutades att rullstolstennisen skulle organiseras under eget SF, nämligen Svenska Tennisförbundet.

För att leda och driva rullstolstennisen har det under många år funnits en kommitté som mycket förtjänstfullt drivits av Jan Hartman.
Numera bedrivs motsvarande arbete av ett rullstolstennisråd inom förbundet under ledning av Peter Rejmer.

Den Paralympiska verksamheten ingår dock i Svenska Handikappidrottsförbundet/Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK).

Läs mer om rullstolstennisens historia på Internationella tennisförbundets webbplats: http://www.itftennis.com/wheelchair/organisation/history.aspx

Regler

Rullstolstennis följer SvTFs regler, med ett undantag: bollen får studsa två gånger innan den returneras. Den andra studsen (om man väljer att använda sig av den), kan alltså vara utanför banans markeringar.

Välkommen till svensk rullstolstennis!